Algoritma nedir? , algoritma nasıl oluşturulur? , algoritmada olması gerekenler? vb. her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Algoritmalar doğal dille yazılabileceği için fazlaca biçimsel değildir. Algoritmalar belli bir kurallar bütününü ifade ettiği için bir algoritmada aşağıdaki ifadelerin mutlaka doğrulanması gereklidir;
• Netlik
• Etkinlik
• Sonluluk
• Giriş/Çıkış Bilgileri
NETLİK
Algoritmada bulunan anlatım satırları kesin olmalıdır. Kesin olmayan anlatımlar algoritmada bulunmamalıdır. Başka bir deyişle her işlem (komut) açık olmalı ve farklı anlamlar içermemelidir.
Örnek;
z←x + y
sayı←sayı + 1
Bu örnekte sırasıyla; x + y işleminin sonucu z’ye taşınmaktadır. Öte yandan sayı + 1 işleminin sonunda elde edilen değer yeni sayı değeri olmaktadır.
ETKİNLİK
Algoritmada, her komut, bir kişinin kalem ve kağıt ile yürütebileceği kadar basit olmalıdır. Algoritmada tekrar anlatımlar olmamalıdır. Bir algoritma bünyesinde ne kadar az tekrar varsa algoritmanın etkinliği o kadar artar. Kaçınılmaz tekrarlarda ise bir algoritmayı etkin hale getirebilmek için; tekrar anlatımların alt algoritma yapılması gerekmektedir.
SONLULUK
Her türlü olasılık için algoritma sonlu adımda bitmelidir. Her algoritmanın bir bitiş ya da geriye dönüş noktası olmalıdır. Ana algoritmada bitiş noktası END, alt algoritmalarda ise geriye dönüş noktası RETURN komutları ile sağlanır. İşletim sistemleri gibi bazı programlar istisnai olarak sonsuza dek çalışırlar.
GİRİŞ/ÇIKIŞ BİLGİSİ
Bir algoritmada mutlaka Giriş ve Çıkış bilgisi olmalıdır.Giriş bilgisi, algoritmaya dışarıdan bilgi aktarımını, Çıkış bilgisi ise, algoritma içinde oluşan sonuçların algoritma dışına çıkartılabilmesi işlemidir.
Genelde Giriş ve Çıkışı işlemleri için Read ve Write (veya Print) kullanılır. Bir bilginin okunabilmesi için değişken kullanılır.
Read Değişken Değişken ile belirtilene dışardan değer oku.
Write Değişken Değişken ile belirtilendeki değeri dışarıya yaz.
EN ÇOK ZİYARET EDİLEN KONULAR:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- ALGORİTMA ÖRNEKLERİ
- ALGORİTMADA TEMEL İFADELER
- ALGORİTMADA OPERATÖRLER
- ALGORİTMAYA GİRİŞ
- ADIM ADIM ALGORİTMAYI ÖĞRENELİM
- DERLEYİCİ VE YORUMLAYICI
- PROGRAM GELİŞTİRME SÜREÇLERİ
Yorumlar
Yorum Gönder